Ook dit najaar ontvangt u van ons een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van mededingingsrecht, economische regulering, aanbestedingsrecht en consumentenrecht. Opnieuw staat de opsporing van kartels hoog op de agenda van de ACM. Meer bedrijfsonderzoeken en hogere boetes liggen in het verschiet. Door de digitalisering richten toezichthouders zich steeds meer op het verbod op misbruik van economische machtspositie. De roep om verlichting van de toets voor het vaststellen van een dominante positie in de digitale economie wordt luider. Er is wetgeving in de maak waarmee mededingingsautoriteiten de macht van grote digitale platforms zouden moeten kunnen beteugelen. Ook de intensivering van het toezicht op fusies, overnames en joint ventures zet zich ondanks de coronacrises onverminderd voort. Op het gebied van aanbestedingsrecht wint innovatiegericht inkopen steeds meer terrein. Ondertussen breekt een nieuwe tijd aan voor de agri- en foodsector: groener uit de crisis komen is het devies. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en wat is de rol daarbij van de mededingingsautoriteiten? Ook de bescherming van de consument blijft één van de speerpunten van de ACM. COVID-19 is voor de ACM reden haar toezicht aan te scherpen om te voorkomen dat de crisis een vrijbrief voor het duperen van consumenten wordt. Daarnaast staan de kosten van en toegang tot (dure) genees- en hulpmiddelen in de politieke belangstelling. Gelet op de financiële problemen in de zorg wint het proces van zorgcontractering tussen zorginkopers en zorgaanbieders aan belang. Dat geldt ook voor het toezicht van de NZa en de ACM op het zorginkoopproces. Daarbij zal ook in 2021 het oordeel van de rechter over reële tarieven in de zorg cruciaal zijn. Kortom, 2021 belooft een interessant jaar voor de economische marktordening te worden. Wij hebben de belangrijkste trends voor u op een rij gezet.
 
 
 


Bekijk online versie

 

Ook dit najaar ontvangt u van ons een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van mededingingsrecht, economische regulering, aanbestedingsrecht en consumentenrecht. Opnieuw staat de opsporing van kartels hoog op de agenda van de ACM. Meer bedrijfsonderzoeken en hogere boetes liggen in het verschiet. Door de digitalisering richten toezichthouders zich steeds meer op het verbod op misbruik van economische machtspositie. De roep om verlichting van de toets voor het vaststellen van een dominante positie in de digitale economie wordt luider. Er is wetgeving in de maak waarmee mededingingsautoriteiten de macht van grote digitale platforms willen beteugelen. Ook de intensivering van het toezicht op fusies, overnames en joint ventures zet zich ondanks de coronacrises onverminderd voort.

Op het gebied van aanbestedingsrecht wint innovatiegericht inkopen steeds meer terrein. Ondertussen breekt een nieuwe tijd aan voor de agri- en foodsector: groener uit de crisis komen is het devies. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en wat is de rol daarbij van de mededingingsautoriteiten? Ook de bescherming van de consument blijft één van de speerpunten van de ACM. COVID-19 is voor de ACM reden haar toezicht aan te scherpen om te voorkomen dat de crisis een vrijbrief voor het duperen van consumenten wordt. Daarnaast staan de kosten van en toegang tot (dure) genees- en hulpmiddelen in de politieke belangstelling. Gelet op de financiële problemen in de zorg wint het proces van zorgcontractering tussen zorginkopers en zorgaanbieders aan belang. Dat geldt ook voor het toezicht van de NZa en de ACM op het zorginkoopproces. Daarbij zal ook in 2021 het oordeel van de rechter over reële tarieven in de zorg cruciaal zijn.

Kortom, 2021 belooft een interessant jaar voor de economische marktordening te worden. Wij hebben de belangrijkste trends voor u op een rij gezet.

 

Trends 2021

01   Opsporing kartels hoog op agenda ACM
Meer bedrijfsonderzoeken en hogere boetes. >
 
02   Monopolies en machtsposities: focus op digitale economie
Toezichthouders richten pijlen op online platforms en datamonopolies. >
 
03   Intensieve fusiecontrole zet door
Concentratietoezicht onverminderd strikt ondanks coronacrisis. >
 
04   Innovatiegericht inkopen wint terrein
Anders aanbesteden om beleidsdoelstellingen waar te maken. >
 
05   Agri, food en duurzaamheid: wie betaalt de vergroening??
ACM en Europese Commissie spelbreker of gids op weg naar duurzamere agri- en foodsector. >
 
06   Zorgverkoop in coronacrisis
Rol ACM, NZa en rechter. >
 
07   Toegankelijkheid genees- en hulpmiddelen in spotlights
Verscherpt toezicht op de geneesmiddelensector en de zorgplicht van zorgverzekeraars. >
 
08   Bescherming consument speerpunt van ACM
Nieuwe regelgeving, hogere boetes en meer procedures. >
 
09   COVID-19 is onvoorziene omstandigheid volgens CvAE
Door coronacrisis mogen aanbestede overeenkomsten worden gewijzigd. >
 

“The perfect board room lawyer, because their knowledge of competition law is above any doubt” (Legal500)

 
 

Maverick news

Leyla Bozkurt in FD over innovatiepartnerschap >

Maverick in De Jurist over publicatie boetes >

Maverick over samenwerking bij duurzaamheid >

Maverick procedeert tegen gunning
hoofdrailnet aan NS 
>

Meer blogs op onze website >
 
Diederik Schrijvershof   Martijn van de Hel   Leyla Bozkurt

Maverick Advocaten is hét onafhankelijke en toonaangevende kantoor in Nederland dat zich exclusief toelegt op het mededingingsrecht, economische regulering, aanbestedingsrecht en consumentenrecht.

 
Ga naar onze website >
 
 
 

Maverick Advocaten N.V.

Barbara Strozzilaan 360
1083 HN Amsterdam

T: +31 20 238 20 00
www.maverick-law.com

 
 

U kunt zich hier afmelden voor toekomstige mailings van Maverick Advocaten.